СВИ ЕПИСКОПИ СПЦ СУ У ЈЕРЕСИ

Сви епископи СПЦ су након примања Критских јеретичких докумената на АСабору 2017. у јереси. То исто важи и за епископе још девет Помесних Цркава који су учинили исто, као и за епископе РПЦ која је примила пресаборске Критске документе, а да их се није касније јавно одрекла. Колико је мени познато, ниједан од епископа поменутих Цркава није се јавно одрекао нити осудио наведене документе као јеретичке, што они, као што су многи богослови јасно доказали, несумњиво јесу, јер се њима озакоњују савремена јерес екуменизма, и древне јереси пантеизма, хилијазма и апокатастазе. Наша вера је јавна и исповедна, па и исповедање мора бити јавно, по речима Св. Ап. Павла: „Јер се срцем верује за праведност, а устима се исповеда за спасење“ (Рим. 10, 10). Многи су наши епископи изјављивали да нису потписали одређена документа на Криту, али то их не лишава одговорности за јерес, јер, као што сам навео, нису их се јавно одрекли нити осудили. У канонским питањима одлуке на саборима епископа се могу доносити гласовима већине, а код догматских питања, питања вере, оне морају бити једногласне. Не знамо да ли је неко до епископа на АСабору гласао против њихових прихватања, што је у суштини небитно, али знамо да их се нико није јавно одрекао нити осудио.

Тако једананаест Цркава пребива у јересима. Међутим, с обзиром да ни Бугарска, Грузијска и Антиохијска Црква нису прекинуле општење са њима, и причешћују се с њима из једне чаше, онда су и они под теретом осуде за јереси, јер, по речима Св. Ап. Павла, „ко се са блудницом свеже једно је тело с њом“ (1. Кор. 6, 16), тј. ко се с јеретиком свеже једног је (јеретичког) духа с њим, односно сам бива јеретик .

Значи ли да је СПЦ, заједно са осталим Помесним Црквама, јеретичка? Не. Из простог разлога што Црква никада не може постати јеретичка, јер је она увек Света, зато што је њена Глава, Господ Исус Христос, „Једини Свет“. То, међутим, значи да су сви њени епископи због прихватања јереси у расколу са Једном, Светом, Саборном и Апостолском Црквом. И са њима сви свештеници који их помињу на Литургијама, и причешћују се из једне Чаше, као и сви верници који све ово знају. Међутим, није причешћивање из једне Чаше са епископима јеретицима, који су у расколу са Црквом, свима на суд и осуду, већ само оним свештеницима и оним верницима који се слажу са епископима који проповедају или прихватају јереси, и сами то исто чине.

Шта је решење за излаз небивалог стања у историји Православне Цркве? Пре свега, у примени 15. правила Двократног Цариградског сабора о прекиду помињања и општења са јеретицима патријарсима, митрополитима и епископима. Затим у молитви Господу Исусу Христу да што пре предузме мере и очисти Невесту Своју од јереси и јеретика. На крају, једино коначно решење за очишћење Цркве може бити да Господ подигне Руског и Свеправославног Цара, да му да власт и силу да он, као што су радили Православни Цареви, сазове Осми Васељенски Сабор, и да после, ако за то има потребе, мачем очисти лађу спасења од јереси и јеретичара.

 

Амин! Боже, дај! Нека тако буде!

Архим. др Никодим (Богосављевић)