РАЗОБЛИЧАВАЊЕ ЗАБЛУДА О. НИКОЛАЈА УШАКОВА И О. ВАСИЛИЈА (НОВИКОВА) О ЕЛЕКТРОНСКИМ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИМА

Упориште заговорника и проповедника у СПЦ, да су електронска лична документа већ жиг антихристов, и да су, следствено, духовно опасна и воде у вечне муке, и да их никако не треба узимате, јесу ставови двојице руских духовника, прот. Николаја Ушакова и јм. Василија (Новикова). Обојица су проповедали непримање електронских докумената и инн-бројева, неопходност трикратног одрицања од њих, осуђивали гледање телевизије и коришћење компјутера и мобилних телефона, називајући ово друго идолопоклонством. Покушаћу да у овом видеу, с Божијом помоћу, разобличим њихове заблуде по наведеним питањима, које су они заснивали, пре свега, на објавама које су они сматрали да су од Господа, а заправо су демонске преваре. Сматрам да је ово неопходно да се уради, да би се разобличили заговорници овог нецрквеног учења у нашој Цркви, које за сада има статус заблуде, а које би, с обзиром на свој секташки дух, и уз евентуалну, не дај Боже, појаву његовог предводника у лицу неког свештеника или свештеномонаха, свакако водило стварању секте унутар наше Помесне Цркве.

На почетку једна напомена. По примедби и савету моје духовне ћерке, наглашавам разлику између израза печат и(ли) жиг антихриста. Ево њене примедбе: „У Светом писму, Откровењу нема другог израза за сатанино обележје до речи: жиг. Како је то реч Божија, онда се прихвата као једина, нема другог израза. Јер  смисао речи говори о суштинској разлици. Печат је једно, а жиг друго. Печат дара Духа Светога је Божија потврда усиновљења. Пошто је духовно, не види се. Жигосање  је видљиво обележавање некога или нечега за нешто. Жигосали су се робови и затвореници, а у новије време и животиње. Саме категорије жигосаних нас упућују на будуће жигосање: за робовање сину погибли. Знамо да ће  први и последњи владар света бити изабран и  прогласити се за бога и да ће бити  добровољно жигосање људи, јер ће поверовати у наводно божанство и зато ће пристати да буду обележени“. Дакле, печат слободе и жиг ропства, печат Духа Светога синовима Божијим и жиг синовима сина погибли, сина сатаниног.

Пошто је основа поменутих руских духовника, наших савременика, тобожње јављање Пресвете Богородице и Господа Исуса Христа и Њихово давање одговора на питања о. Николају на ову тему, почећемо од анализе његовог духовног искуства. Током 2007. год. о. Василије је посетио о. Николаја и том приликом је снимљен скоро трочасовни видео (Иеромонах Василий Новиков, иеродиакон Авель Семёнов и старец Николай), од кога је код нас направљен получасовни видео са преводом на србски (Otac Vasilijе Novikov (Otkrovenje Gospoda)). Од 1999. г. о. Николају се јављала Мајка Божија, а од 2000. Господ Исус Христос, Који му је давао одговоре на његова питања, везана за питање елетронских бројева и докумената. Једно од очевих питања је гласило: „Можемо ли да примамо пензију, јер се она даје ако имате број осигурања који је у компјутеру, и како тада да живе пензионери који су сами без пензије?“ Господ је одговорио: „Морате написати да се одричете од броја, они који имају бланко без броја и који морају да се потпишу могу и даље да добију пензију, а остали не могу. Даље је рекао: жао ми је оних који су сами и немају новца, жао ми је, али дошло је време да се изабере или хлеб или крст. Треба имати мали комад земље и да се храните од оног што посејете. Господ Исус Христос је одговорио: жао ми је, за те усамљене пензионере што немају чиме да се прехране и немају чиме да плате стан“. На питање о. Василија да ли ће Бог опростити грех оних који се кају због докумената, о. Николај одговара: „Господ ће опростити али при Другом доласку ако су морални“. Још о. Николај говори да Господ неће имати исти однос према епископима и свештеницима који су благосиљали документа и мирјанима који су радили по благослову: „пошто су једни прихватили по благослову архијереја, други по благослову свештеника, трећи су прихватили пасош због тешких околности и тих околности има много због који су то они прихватили, Господ ће зато судити овако: онај који је дао благослов он ће и одговарати, а од мирјана ће се мање тражити“. Још је Господ рекао да ће бити невоља и страдања и прогона пре доласка антихриста, и да је то „мала Голгота коју морате проћи пре него што задобијете спокој у Моме Царству“. Одговорио је и да ће бити Руски Цар, али му „жидо-масони и светски систем неће дозволити да сруши“ компјутерски систем.

Од онога чега нема у видеу са србским преводом навешћу следеће: о. Николај каже да ће прво ићи жиг, „да би народ био ошамућен кроз примање документације“, а затим ће на готово доћи антихрист; Америка, Јапан и неки руски градови ће отићи под воду у време антихриста; Господ је опозвао, отказао васкрсење Преп. Серафима Саровског, као и да му је Господ рекао да ће крај света бити 2014. године.

Приметићу најпре да, колико је мени познато, није било случајева да лично Господ даје одговоре на питања подвижника. Навешћу пример Преп. Силуана Атонског, коме се Господ на кратко јавио у Његовој икони на иконостасу, и то после дугог периода светитељевог падања у очај, а Преп. Гаврилу Грузијском, који се такође молио Господу за обавештења о последњим временима, јавио Анђео Божији, и он му је, а не Господ, диктирао одговоре на његове недоумице.

Осим тога, у одговорима које му дао „Господ“ има много нелогичности и нетачности. На првом месту јесте питање беспомоћних пензионера који се са одрицањем од нових докумената одричу и пензије. Тобожње Господње речи да Он жали због њих, не дајући при том никакво конкретно решење, смућују чак и самог о. Василија, где он износи пример двоје пензионера, од којих је један непокретан, а други није у стању да изађе из стана. По њему је одрицање од пензије у овом случају равно самоубиству, и сведочи, такође, да је при миропомазању на њих деловала благодат Светога Духа, као сведочанство да благодат делује на оне који су примили документа. О. Василије каже: „Посетио сам једну породицу и миросао сам их. Она не излази из куће, а он је парализован. А она ми каже: много си ти бистар, да се одрекнемо пензије и за то нам дајеш благослов, а ти си свемоћан, нама је то бескорисно. Значи, кажеш нам: умрите од глади. Не узимајте пензују и остало, а они не могу ни да изађу из куће. Значи да треба да се предамо, то ће бити најстварније самоубиство. Опростите, ја кажем да се са тиме не слажем… Овде, као што смо рекли, треба гледати какве су околности. Господ нам није рекао да само умремо. Тога нема у Откривењу и неће ни бити. Морају и они некако да преживе. Она не може да сиђе са трећег спрата, а он је парализован. Кажем: Господе, опрости ми. И на друга питања која се тога тичу сам им одговорао: он прима пензију, има пасош, има полису осигурања и све друго и непокретан је. Могу да наведем још неколико случајева. Он је лежао потпуно непомичан и био на умору када сам их миросао, а она је устала и почела да се креће и да стоји на својим ногама. Има ли шта веће од благодати Божије? Нема. Господ нам показује супротно. Не треба ставити као угаони камен, тако оштро, принцип. То се не сме“. Супротно благости о. Василија, испада да је Господ сурови законичар, који само „жали“, али ништа не нуди као решење за наведене случајеве. И још тобоже Господ пројављује суровост када говори да онима који су се одрекли докумената неће опростити до Свог Другог доласка. Ово је у потпуности у супротности са богооткривеним предањем о милосрђу Јединог Човекољупца. Познато је сведочанство Преп. Сисоја Великог, који је на питање колико човек треба да се каје да би му Господ опростио, одговорио: „Верујем у милосрђе Човекољупца, да, ако се човек покаје свом душом, Бог ће му примити покајање за три дана“.

Даље, нелогична је, чак и бесмислена тврдња о. Николаја, да му је Господ „открио“ да будући Руски Цар неће моћи да укине компјутерско-електронски гулаг, јер му то неће дозволити владари света. Цар ће, у најмању руку, ослободити Руско царство од жидовског јарма, па како га они могу спречити да у својој земљи чини шта хоће и шта је Богу мило!

Такође је бесмислено „откривење“ о томе да је, тобоже, Господ одустао од васкрсења Преп. Серафима Саровског, који је лично оставио писано сведочанство о томе шта му је Господ открио о његовој будућности.

Као и у случају милосрђа Божијег, још два наведена „откривења“ су у супротности са Светим Писмом и Светим Предањем. Прво је његова тврдња да ће прво доћи жиг, а затим, на готово, антихрист. Ово је, међутим, у супротности са Откривењем Св. Јована Богослова. У њему је у 13, 11-18 јасно изнесен хронолошки ред догађаја, из кога се види да ће лажни пророк дати да се удара свима жиг и то у време антихриста: друга звер – лажни пророк „сву власт“ чини пред првом звери – антихристом, па чини да се сви поклоне антихристу и лику његовом, па чини и лажна чуда пред антихристом, и на крају „учини све, мале и велике, богате и сиромашне, слободњаке и робове, да им даду жиг на десној руци њиховој или на челу њиховом,
да нико не може ни купити ни продати, осим ко има жиг, име звери или број имена њезина“. Како на основу ових речи Светог Писма може неко тврдити да ће прво ићи жиг, а затим антихрист?

У супротности са Светим Предањем је тврдња о. Николаја да ће пророковано потапање неких делова континената и руских градова бити у време антихриста. Међутим, Преп. Нил Мироточиви у свом пророчанству сведочи да ће у време зацарења антихриста мора и океани прокључати и потпуно испарити: „И кад антихрист заседне на свој престо, тада ће море узаврети тако, као што ври вода у котлу, а кад вода дуго ври, она сва испари. Тако ће се догодити и са морем. Приликом кључања оно ће испарити и ишчезнути, као дим са земље. На земљи ће се осушити биљке и дрвета шумска, од морске топлоте све ће се осушити, извори водени пресахнути: животиње, птице и гмизавци – све ће угинути“. Ово је сасвим логично јер ће пре тога Св. Пророк Илија затворити небо да не падне киша за време 3, 5 година, колико ће трајати кампања сина погибли, да га, као миротворца чије ће мировно решење окончати Трећи светски рат, читав свет прихвати за свог господара.

За „откривење“ о. Николају, да ће Господ поново доћи 2014. г. није потребан било какав коментар.

Према томе, на основу уочене несагласности ставова о. Николаја Ушакова са Светим Писмом и Светим Предањем, можемо са сигурношћу тврдити да његова „откривења“ нису била од Господа, већ је он пао у плен палог анђела, лаже и оца лажи. Самим тим, и читава његова, и о. Василија (Новикова), тврдња да електронска лична документа низводе у ад све они који их приме се руши као кула од карата, односно нетачна је, бесмислена и супротна званичним саопштењима појединих Помесних Цркава. Она је, као што ћемо видети и на примеру „откривења“ о. Василија Новикова, дело лукавога ради сејања смутње, страха и раздора у Цркви, чега смо сви ми сведоци.

Сада размотримо карактер и порекло „откривења“ која је о. Василије добио од демона у ђавоиманим особама.

Већ сам указао на чињеницу да је 2007. г. он допуштао могућност изузетака у вези примања и одрицања од електронских докумената, и то у случају немоћних и усамљених пензионера. Видели смо да је реаговао на суровост „Господа“, који је само говорио да му је таквих особа „жао“, не допуштајући снисхођење према наведеним особама. Да би оправдао свој став, о. Василије је тада рекао да чип у електронским документима још није жиг звери, већ се он у њему „назире“: „Електронски пасош је једно, пошто постоји чип, ту се, како ми кажемо, назире жиг антихриста“. Само је на моменат о. Василије показао сажаљивост и милосрђе, да би у наредним беседама наставио са својом искључивошћу и суровошћу: електронска документа су већ жиг антихриста, коришћење телевизије, компјутера и мобилних телефона је идолопоклонство, и православни се, без изузетка, морају свега тога одрећи, иначе завршавају у паклу.

У његовим беседама се, наиме, осећа одређена врста плоскости, телесности, како у изразима тако и у закључивању. Та телесност, буквалност поприма чак и елементе манихејства, нарочито у његовом поимању човекове телесности и читавог палог света. Као што је познато, манихејци су сматрали да је тело у човеку извор сваког зла, да је оно само по себи зло, и исто тако и свет, и да су обоје, и тело и свет, брана човековом спасењу. На неколико места у својим беседеама о. Василије говори о „поганим телима“ његових парохијана: „Праведници који не учествују у овом систему они ће се спасити. Шта је нејасно? И Ноје је исто то говорио пре 4000 година људима, изгинућете ако наставите тако да живите, ако наставите да блудничите, пијете, пушите, убијате, да верујете по своме и да не испуњавате заповести Божије. Извините, извините, да данашњи глобалистички свет и 6,5 милијарди људи иде у пакао. Господ је рекао: Када дођем да судим тешко да ћу наћи веру на земљи. А ви желите све да ускладите, да задовољите ваша чула и тело своје погано чините, и нико не мисли на спасење своје душе“; „Кажите ми, да ли је могуће да спојимо Христа са ђаволом? Како? А ми желимо да угодимо цреву, да наситимо стомак погани“ (Јеромонах Василије (ЖИГ ЗВЕРИ)). Такође и свет назива поганим: „Истина је само једна. Бог је Тројица: Отац, Син и Свети Дух, а овде је 12 Апостола, и Господ је овом поганом свету дао Страшни суд“; „Господ и 12 Апостола, Његових Ученика, доћи ће да суди свих 12 колена Израиљевих. Читавом овом поганом свету Господ је дао Страшни суд“ (Otac Vasilije (Egzorcizam)).

Истог духа је његово називање својих парохијана дебилима, лудима, полуделима, ђавоиманима, прљавим, нечистим, без мозга: „То све утиче на нас, то је дебилизам и човек постаје дебил“; „Али од 80-их година па на овамо сви сте полудели, сви сте демонизовани“; „Полудели сте, не разумете од својих телевизора, мобилних телефона, од пушења својега, од цигара, свуда са собом носите демоне“; „А ви хоћете, мада сте прљави и нечисти да помогнете неком другом, мужу или жени“; „Ми верујемо у све то, али када се говори о паклу и рају, онда се понашамо као сатанисти, дође ми да такве треснем по глави, по том тупом мозгу“; „Ето, какви људи постоје, без мозга“; „Какви су то дебили“.

Без обзира на огреховљеност тела људских и оскрнављеност читавог света, и тела и читав свет остају Божија творевина и не губе своје, од Творца, им дато достојанство. Као што је свештеник дужан да поштује грешника, ма како он велики грешник био, то исто се односи и на његово тело, па и на читав свет. Све горе речено о. Василије изговара често вичући, страсно и са дозом презира и гнушања. Ако овоме додамо речи које ћемо у наставку навести, у којима он просто ликује што ће овај свет изгорети у ватри, а грешници отићи у вечне муке, стиче се закључак да се он гнуша Божије творевине, да је презире. Њему насупрот, на ум ми долази молитва за читав људски род и за читав свет, коју је са сузама Творцу узносио Преп. Силуан Атонски, као израз састрадавања и неизмерне туге због пропадања Божије творевине. Преподобни је говорио: „Дан и ноћ молим Господа за љубав, а Он ми даје сузе да плачем за целим светом“. Слично Господу Који је рекао: „Јер Син Човечији не дође да погуби душе људске него да спасе“ (Лк. 9, 56), или: „Жалосна је душа моја до смрти“ (Мт. 26, 38).

Осим тога, из његових речи презира према својим парохијанима добија се утисак и доноси закључак да је о. Василије (Новиков) себе сматрао праведником. Он у једној беседи каже: „Дај Боже, да од вас који стојите овде, ако би Господ дошао да суди, да остану два-три човека. Дај Боже“ (Свящ. Василий Новиков. 2007 год. Ноябрь. Спасское). Очито да међу та два-три човека убраја и себе. Међутим, према „Духовном правилнику“, у глави „О проповедницима речи Божије“ написано је правило које забрањује свештенику да говори о људским гресима деспотски, већ да, када је то неопходно, изобличава у 1. лицу множине: „ми (а не ви) ћемо погинути без помоћи Божије, ми не знамо да се кајемо и молимо, ми идемо у вечну погибију итд.“.

Овоме насупрот, а сагласно презиру према Божијој творевини, и посредно према Творцу, о. Василије своју проповед о непримању и одрицању од електронских личних докумената прати претњом вечним мукама: „Желите ли да се овако мучите до краја живота? Мучићете се читавог живота и земља ће дрхтати под вашим ногама, а ваше тело ће горети у ватри, а ваше тело ће горети у ватри“; „Митарства са таквим документима нећете проћи“; „Међутим, ви хоћете да пијете, да спавате, да вам буде удобно и да уђете у Царство Небеско. То тако не може. А онамо, у пакао ћете сигурно доспети“; „Господ то допушта јер ми не можемо да зауставимо лавину, али можемо да изађемо из свега тога и да не учествујемо у том глобалном систему, а сви они лете у провалију, сви“; „Стојте, дакле, и молите се. Спасавајте ваше душе. Ако то не схватите нема вам спасења и то што долазите овамо у храм, одмах да вам кажем, узалуд је“; „Многи ми постављају питање како да продужим свој живот на земљи? Зашто би га продужавали? Да још више сагрешите, да одете у пакао?“; „Ви мислите да ћете сви пензију и све остало, то вас неће спасити, неће спасити, пошто се ви очито спремате, спремате се за ад и идете туда“ (Послед.видео .Отец.Василий(Новиков)-вразумляет людей которые взяли ИНН,ПАСПОРТА). Прети о. Василије и проливењем крви, као условом за спасења: „Чиме морате да сперете грехе? Покајањем, а смртне грехе својом крвљу“. Притом, ово је и нетачно. Православац се крвљу искупљује само за своје неисповеђене и непокајане, а не и за смртне, исповеђене и покајане грехе.

Опростите, али ово није јеванђелска проповед, проповед „благе вести“ и „благе речи“, већ застрашивање, уцена и присила, а то је управо оно што чини демон.

Овде морам да нагласим да је и за следбенике о. Василија, што је и разумљиво јер су истог духа, особено да онима који не деле њихове ставове прете вечним мукама. Навешћу нека од упозорења која су мени лично упутили неки од њих: „Оче Никодиме уз дужно поштовање, приликом сагледавања овог проблема, превидјели сте неке чињенице. Молио сам вас да вам то пошаљем како би сте о томе размислили и дали нам одговоре на то. Јер ово заиста није шала. Молим вас још једном дозволите да вам пошаљем то о чему сам вам писао и што нас мучи, а остаје неразјашњено. Учините то зарад тога што рекосте да не бисмо превидјели опасности и према аду отишли“; „Е мој драги оче, боље ти је да никада ниси угледао овај свијет, већ што помажеш антихристу и гураш људе у његов тор. Људи који су мислили да одбаце заруке са сатаном ти си, оче, одвратио од те накане. То што си урадио је толико велики гријех, да тешко да те и крв мученичка може опрати. Господ нека те приведе покајању“. Реч је о људима који су окарактерисани као „тип људи, за које се са стопроцетном сигурношћу може тврдити да су с растројеном психом. За њих су приче о ужасима електронских уређења и крају света одушак. Њих плаше и они то лако прихватају и почињу фанатично да се држе покрета. Други тип су религиозно необразовани људи, али са високим самомњењем и амбицијама“.

И на крају кључни доказ да је цео систем о електорнским документима о. Василија (Новикова) лажан, тј. од оца лажи. Кључни доказ, који заједно са о. Василијем воле да користе његови следбеници, јесте, заправо, кључни доказ против њих и њиховог расуђивања. На чувеном снимку о. Василије води разговор са демоном у ђавоиманој жени: „Отац: Како вас уразумити? Како вас уразумити, неразумни? Слушајте! Како ваш ум обавестити?! Како свештенослужитеље обавестити?! Како вас уразумити? Сво човечанство је поседнуто демонима! Идентификациони бројеви, пасоши (документи)! Жена: Ох, како страшно! Ох, како ће све бити страшно! Отац: Реци! Одговори! Где сада свештници лете? Жена: У ад, у ад сви они лете. Отац: Слушајте! Ко је благословио узимање пасоша (докумената), идентификационих бројева… Жена: у ад, у ад, у ад, у ад! Отац: И сви који узимају (документа)? Жена: ко има документа! Сви, сви лете у ад! Свииии! Отац: Сви који имају документа, сви иду у ад! Жена: ОСВЕСТИТЕ СЕ ЉУДИ! ОООЈ, ОСВЕСТИТЕ СЕ!“ (Demon otkriva dokumenti POGLEDAJTE).

Христос неће да разговара са демонима, неће чак ни сведочанство о Њему од њих: „И запрети му Исус говорећи: Умукни и изиђи из њега!“ (Мк. 1, 25). Али, о. Василије разговара и тражи потврду и сведочанство за себе и своје расуђивање о новим докуменитима од оца лажи. Што је тражио, то је и добио. Он је екзорцизам злоупотребио и ставио у службу потврђивања и проповедања своје заблуде о духовној опасности електронског документа. И ово му се вратило као бумеранг.

На први поглед све је јасно и очигледно: демон потврђује баћушкину проповед, да су сви свештеници који благосиљају и они који узимају елетронска лична документа у аду! Последња реченица, наглашена великим словима од стране преводиоца видеа на србски, јесте упозорење и позив људима да се освесте! Ко, међутим, изговара овај позив и упозорење: ђавоимана жена или ђаво у њој? Очито  онај ко има власт над женом и ко је изговарао и претходне реченице! Али, чекајте! Овде нешто није у реду! Откада то демони воде бригу о људима, откада демони упозоравају људе да не иду у пакао, у вечне муке! Човекомрзац од почетка, није никада нити ће икада говорити нешто добро за човека, већ управо супротно, увек ће говорити зло и само оно што је на погибао човеку! И овде,   дакле, лажа и отац лажи говори лаж! Лаж је да су свештеници који су благосиљали и мирјани који су примили нова документа у паклу! Лаж је и демонова брига за доборобит људи. Супротно, позивањем људи на освешћење, заправо, жели да заједно са о. Василијем сви присутни и сви они који буду гледали снимак, остану у заблуди да благосиљање и узимање докумената води у пакао, и тиме себи и другима наносе штете на путу спасења и сеју смутњу, панику и раздоре у Цркви!

Јасно је из овог примера зашто Св. Теофан Затворник говори да никада не треба веровати демону: „Демони никада ништа не говоре и не раде с добрим циљем; увек је код њих нешто зло у виду“.

Дакле, као и у случају о. Николаја Ушакова, и код о. Василија (Новикова) „откривење“ и „сведочанство“ долази од лукавога. Поред бројних наведених чињеница, ова „откривења“ су кључни докази да су обојица били у плену лукавног, у прелести и заблуди, да су својим духовним искуствима „с леве стране“ себе и своје бројне следбенике довели у велику заблуду.

Постоји још једна потврда свега реченог, када је о. Василије у питању. Њега је Господ узео себи релативно младог, у 61. години његовог живота (1949-2010). Да је отац вршио Божије дело заштите православаца од узимања душегубних докумената, Бог би га још одржао да шири ту мисију. Не улазећи у судове Божије, узимам себи слободу да тврдим да се догодило управо супротно: Господ је наведеним чином желео да прекрати вршење небогоугодног дела од стране о. Василија – ширење секташке заблуде, неоснованог страха и смутње међу вернике.

Да неко не би помислио да имам нешто лично против о. Василија (Новикова), или да ми просто није симпатичан, морам да нагласим да са њим имам доста заједничког: као и он, и ја сам се позвао на 15. правило и прекинуо општење са својим епископом и патријархом; његово удружење је основано у част иконе Мајке Божије Державнаја, па је и храм на своме имању њој посветио, а ја сам написао Акатист у част ове икони; он је сматрао Св. Цара Николаја саискупитељем Христу, ја сматрам то исто; слажемо се и за последња времена и за прављење припрема за долазак антихриста, и једино где се не слажемо јесте у вези расуђивања око електронских докумената. Због свега тога не одбацујем ни могућност да је прослављен од стране Господа, на шта упућује мироточење његових фотографија (што нити прихватам, нити одбијам, чекајући нове потврде), али свакако не због заблуде у вези докумената, већ због исповедања православне вере против јереси екуменизма. У ово се уклапа и тешка болест, рак, којим га је Господ очистио од греха заблуде и узео себи.

На крају желим да смирено и у љубави позовем сву браћу и сестре, Србе и Србкиње, да прихвате ово разобличавање заблуда њихових духовних узора, да одбаце њихове заблуде, исповеде се и покају, и престану да шире страх, смутњу и раздоре у нашој Помесној Цркви, и да заједно, у једном Духу и једној вери, наставимо да се спремамо за тешка искушења која ће пред нас попустити Господ, и то молитвом, покајањем и припремом или преласком на села ради стварања домаћинстава за преживљавање у претпоследња, предантихристова времена, јер у антихристово време ће остати само молитва и исповедничко мучеништво или бежање у пустињу.

Дакле, ни лево, ни десно, већ царским друмом, не у страху и паници, већ благоразумно, у миру, радости и љубави. Прво је од злога, друго од Благога.

 

Архимандрит др Никодим (Богосављевић)